Karta och information
Du är här > Länder / Countries > Neuschwanstein. Tyskland / Germany > Karta och information

 

 

 

 

Det sagolika slottet Neuschwanstein ligger i de bayerska alperna i det tyska förbundslandet Bayern, utanför den lilla staden Fussen, drygt 130 kilometer sydväst från Munchen. Slottsbygget påbörjades 1869 på order av kungen Ludvig II av Bayern. Det är 1800-talets mest storslagna romantiska byggnadsprojekt.

Vissa hävdar att kungen Ludvig var mentalsjuk och levde i en fantasi och sagovärld. Han älskade operor och hade massa underliga och dyrbara byggnadsprojekt. På grund av detta drog Ludvig II på sig stora skulder. Sitt mest känd projekt, Neuschwanstein, lät kungen bygga i närheten av slottet Hohenschwangau där han växte upp. Ludvig drömde om slottet som skulle bli en hyllning till medeltiden.

Byggarbetet tog mycket längre tid än vad Ludvig räknat med. Det var väldigt svårt att forsla upp byggnadsmateriel till den höga klippa Ludvig II valde för sitt slott.

Sommaren 1886 tvingades Ludvig att flytta till ett litet slott som hade inretts som mentalsjukhus på order av regeringen. Där försvann kungen men sin psykiater under en vanlig promenad. Senare hittades deras kroppar invid strandkanten, de exakta omständigheterna kring deras död är ännu oklara.

Nu besöks Neuschwanstein av cirka 1,5 millioner turister årligen. Den bayerska staten tjänar mycket pengar tack vara det underbara slottet. Neuschwanstein som väckte så mycket missnöje för 150 år sedan blev senare en av de bästa investeringsprojekten i landet.

Tillbaka till Neuschwanstein. Tyskland / Germany