Karta och information
Du är här > Länder / Countries > Norge / Norway > Lysefjorden, Preikenstolen och Kjerag > Karta och information

 

 

 

Lysefiorden är ett av de mest attraktiva och populära turistmålen i Norge. Den ligger i södra delen av landet nära Stavanger. De mest berömda turistatraktionerna här är de två klipporna Prejkenstolen och Kjerag.

Prejkenstolen välver sig 604 meter ovanför Lysenfjorden. Det är en helt plan klippavsats, cirka 600 kvadratmeter, den formades troligtvis när det senaste inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan. Kjeragklippan reser sig med sina 1 084 meter över alla de andra topparna längs Lysefjorden. Från den här platsen kan man njuta en fantastisk utsikt över fjorden. Utflyktens höidpunkten är Kjeragbolten, en rund stenbumling som ligger stadigt fastkilad i en skreva i klippan.

Både utflykten till Prejkenstolen och Kjerag kräver tid och energi. Till Prejkenstolen vandrar man cirka tre timmar, till Kjeragbolten cirka fyra timmar från parkering platsen. Vandring till Kjerag är svårare, det är omväxlande brant uppför och brant nedför. Stigen till Preikenstolen är övervägande uppför.

Det finns ganska många platser under båda marschrutterna som kan vara väldigt farliga vid dåligt väder. I Norge kan ett oväder komma hastigt även om solen skiner i början av utflykten. Då utgår faran inte bara från hala och rörliga stenar utan också från människor. Det är mycket folk på båda marschrutterna och de påminer om gator i stora städer. Tyvär är inte alla turister hänsynsfulla och försiktiga. Vi blev vittnen till en olycka då en man med käpp tappade balnasen och ramlade när två mänskliga strömmar träffades i en väldigt smal passage. Mannen kunde inte försätta sin nedgång själv. Det finns inte några begränsningar eller förbud för de här utflykterna. Ingen observerar marschrutterna. Det är fritt val för var och en att avgöra om de kan gå upp eller ej. Så man kan se handikappade eller föräldrar med spädbarn på stigen.

Men de farligaste stunderna är förstås försöken att ta bilder av sig själv på Kjeragbolten eller på kanten av Preikenstolen. För att komma fram till Kjeragbolten får man står i kö. För turister som är sugna att stå på bolten finns det ett handtag fastsatt på klippan. Ändå dristade vi oss inte att göra det. Foto av oss på Kejragbolten var inte det viktigaste för oss.

De flesta av turister kommer till Preikenstolen eller Kjerag bara för en dag. Därför skyndar de så mycket de kan. De springer till klippan, gör foton och springer tillbaka. Men faktiskt är landskapet rund Lysenfjorden så vackert att det är värdt att stana här lite längre. Då har man chans att njuta av området. Efter uyflykter det finns möjligheter att övernatta i Lyseboth och i Preikestolhytte. För att resa mellan de här två platsen kan man använda färja (en blå linje på kartan). Den resa ger starka intryck. Man kan se Preikenstolen och Kjeragbolten underifrån och då ser klipparna ut som små stenar som man kan ta i sin hand.

Tillbaka till Lysefjorden, Preikenstolen och Kjerag