Karta och information
Du är här > Länder / Countries > Santorini. Grekland / Greece > Karta och information

 

 

 

Santorini är en grupp av grekiska öar i Egeiska havet. Tidigare var Santorini en enda stor vulkanö, men efter ett våldsamt utbrott på 1600-talet F.K. åtefinns bara dess yttre ring. På grund av utbrottet har ögruppen dess cirkelrunda utseende. Vulkanens krater som fylldes med vatten benäms Caldera.

Före vulkanutbrottet hade ön en blomstrande kultur. En stor tsunami som bildades efter utbrottet påverkade troligen även den minoiska kulturen på Kreta, som gick under vid ungeför samma tid. Aska från Santorinins vulkan hittades i grönlansisen över 3000 år senare. Författare och forskare har spekulerat i om Santorini skulle vara platsen för den sjunkna ön Atlantis, som den grekiska filisofen Platon skriver om.

Santorinins nuvarande öar består av lava och pimpsten. De liger runt Caldera med sina cirka 300 meter höga klippor. På kanten av klipporna byggdes Santorinis städer inklusive huvudstad Fira (Thira).

Santorini är en av de mest kända och populära platserna i Grekland. Tusentals turister besöker ön varje år för att uppleva Santorinins oförglömlig landskap och arkitektur. Utsikter från Santorini är symboler för hela Grekland i resebroschyrer.

Tillbaka till Santorini. Grekland / Greece